Kabızlık
Kabızlık barsakların düzenli aralıklarla ve tümüyle boşalamaması durumudur. Normal sayılabilecek dışkılama sıklığı kişiden kişiye değişmekle birlikte dengeli beslenen, düzenli yaşayan sağlıklı bir erişkinde barsakların her gün bir kez boşalması beklenir.
Sindirim sistemindeki hastalıklar dışında tiroid gibi başka bir organın hastalığı da kabızlığa yol açabilir. Ama en sık rastlanan neden, temel beslenme biçimi, özellikle de bitkisel liflerin az bulunduğu posasız gıdalara dayalı beslenmedir. Bu durum büyük ölçüde ete ve işlenmiş gıdalara dayalı ''Batı tipi'' beslenmede açıkça ortaya çıkar.
Alışkanlık olarak günde iki kez ya da iki günde bir kez dışkılama da normal sayılabilir. Buna karşılık haftada üç kezden daha az dışkılama kabızlık belirtisi olarak kabul edilir. Örneğin, insanın günlük ortalama dışkısı Afrika'da 500 gr, Avrupa'da 150-200gr dolayındadır. Yanlışbeslenme alışkanlıkları da kabızlıkta önemli rol oynar .Yemek saatlerinin düzensizliği, akşam öğününde aşırı yemek,özellikle yolculuk nedeniyle sık sık değişik yiyeceklerle beslenmek kabızlık etkeni olabilir. Ayrıca hareketsizlik ve tam dışkılama için yeterli zaman ayırmamak barsak işlevlerini aksatır.
Barsakların iyi çalışması için izlenmesi gereken 10 kural
1 - Her gün aynı saatte dışkılama alışkanlığı edinerek barsakları "eğitmek".
2 - Bitkisel lifleri fazla, posa oranı yüksek yiyecekleri (örneğin, kepekli yiyecekler, yeşil yapraklı sebzeler vb) yeğlemek.
3 - İyi ve yavaş çiğnemek.
4 - Üzüntü ve sıkıntıdan, gerginlikten, aşırı başarı hırsından olabildiğince kaçınmak.
5 - Öğünleri düzenli yemek, alkol ve sigara gibi alışkanlıklardan vazgeçmek.
6 - Fiziksel hareketliliği artırmak, yürüme ya da bisiklete binme alışkanlığı edinmek, gününü koltukta ya da otomobilde oturarak geçirmemek.
7 - Aşırı müshil almaktan ve lavman gibi yöntemlerden kaçınmak, gerekirse yanlızca hafif bir müshil kullanmak.
8 - Alaturka tuvalette dışkılamayı yeğlemek.
9 - "Zamanım yok" diye dışkılama uyarısını geçiştirmemek. 10 - Sabah aç karnına bir bardak sıcak su, yemeklerden önce bir bardak normal su içmek. Ayrıca gün boyu kola ve gazoz gibi gazlı içeçekler dışında bol miktarda sıvı almak.
Sindirim sistemindeki hastalıklar dışında tiroid gibi başka bir organın hastalığı da kabızlığa yol açabilir. Ama en sık rastlanan neden, temel beslenme biçimi, özellikle de bitkisel liflerin az bulunduğu posasız gıdalara dayalı beslenmedir. Bu durum büyük ölçüde ete ve işlenmiş gıdalara dayalı ''Batı tipi'' beslenmede açıkça ortaya çıkar.
Alışkanlık olarak günde iki kez ya da iki günde bir kez dışkılama da normal sayılabilir. Buna karşılık haftada üç kezden daha az dışkılama kabızlık belirtisi olarak kabul edilir. Örneğin, insanın günlük ortalama dışkısı Afrika'da 500 gr, Avrupa'da 150-200gr dolayındadır. Yanlışbeslenme alışkanlıkları da kabızlıkta önemli rol oynar .Yemek saatlerinin düzensizliği, akşam öğününde aşırı yemek,özellikle yolculuk nedeniyle sık sık değişik yiyeceklerle beslenmek kabızlık etkeni olabilir. Ayrıca hareketsizlik ve tam dışkılama için yeterli zaman ayırmamak barsak işlevlerini aksatır.
Barsakların iyi çalışması için izlenmesi gereken 10 kural
1 - Her gün aynı saatte dışkılama alışkanlığı edinerek barsakları "eğitmek".
2 - Bitkisel lifleri fazla, posa oranı yüksek yiyecekleri (örneğin, kepekli yiyecekler, yeşil yapraklı sebzeler vb) yeğlemek.
3 - İyi ve yavaş çiğnemek.
4 - Üzüntü ve sıkıntıdan, gerginlikten, aşırı başarı hırsından olabildiğince kaçınmak.
5 - Öğünleri düzenli yemek, alkol ve sigara gibi alışkanlıklardan vazgeçmek.
6 - Fiziksel hareketliliği artırmak, yürüme ya da bisiklete binme alışkanlığı edinmek, gününü koltukta ya da otomobilde oturarak geçirmemek.
7 - Aşırı müshil almaktan ve lavman gibi yöntemlerden kaçınmak, gerekirse yanlızca hafif bir müshil kullanmak.
8 - Alaturka tuvalette dışkılamayı yeğlemek.
9 - "Zamanım yok" diye dışkılama uyarısını geçiştirmemek. 10 - Sabah aç karnına bir bardak sıcak su, yemeklerden önce bir bardak normal su içmek. Ayrıca gün boyu kola ve gazoz gibi gazlı içeçekler dışında bol miktarda sıvı almak.
Yorumlar