OTİSTİK BİREYLERİN EĞİTİMDEKİ FARKLI YAKLAŞIMLAR

Son zamanlarda özellikle engelli bireyler alanında çokca farklı yaklaşımlar ortaya çıkmaktadır.gerek bu tür öğrencilerin çokluğu, gerek ailelerin çaresizliği gerekse maddi açıdan kazançlı olması farklı sektörleri özel eğitim alanının tam ortasına getirmektedir.
Bunların başında çok sık duyduğumuz son zamanların gözde tekniği oksijen tedavisi diğer bir adıyla hiberbarik tedavi.doktorlara göre otistik bireylerin vücudunda eksik olan enzimlerin yüzünden ağır metalleri vücutlarından atamadıklarını ileri sürmektedirler.bunun sonucunda bireyde ağır metal zehirlenmesi ortaya çıkmakta öğrenmesini yavaşlatmaktadır. ağır metal zehirlenmesinin olup olmadığıda en iyi saç diplerinden anlaşılmaktadır. normal bir birey vücudundaki ağır metalleri(bunlar krom alüminyum demir vs.) en çok kıl diplerinden ter yoluyla atmaktadır. normal bir bireyin saç dibindeki oran çok yüksek olurken otistik bireylerde bunun çok süşük olduğu görülmüş.bunu engellemek içinde enzimleri harekete geçirmek için ilaç tedavisi ve diyet önerilmektedir.
Diyetin içerisinde öğreciye metal içerikli yiyecek ve içeceklerin verilmemesinden yemeklerinin yapıldığı kaplara kadar herşeyi içermektedir.bir öğrencimden biliyorum tahlil sonuçlarının çok yüksek çıkmasının sonucunda diyete başladılar.evde çocuğun yemeklerin toprak tencerelerde tahta kaşıklar eşliğinde yedirilmek. çocukta bir gelişme olduğunu söyleyebilirim.ama bu gelişmeyi yapılan diyet sonucundamı olduğunu söyleyemiyorum. çünkü şimdiye kadar kanıtlanmş hiç bir bilimsel açıklaması yok.
Oksijen tedavisinde ise öğrencileri bildiğimiz vurgun yiyen dalgıçların koyulduğu büyük tüplerin içinde 0 basınç altında oksijen verilmekte bunun sonucunda beyne daha çok oksijen gidip algılamasının daha çok olacağını belirtiyorlar. bu tedavi sonucunda kurumumda bulunan bir velimiz çocuğunun konuşmaya başladığını söylüyor. ama ayda 80 seans oksijen tedavisini giripte bir ilerleme göremeyen öğrencilerde biliyorum.
Bu yöntemler ne kadar geçerli bilinmemekte ama umut kapısı deyip bir çok ailenin başvurduğuda bir gerçektir.bu yöntemlerin fiyatlarınında çok yüksek olması bir diğer sorun. geçtiğimiz aylarda otistik bireylerin aileleri oksijen tedavisinin sosyal güvenlik kapsamına girmesi için sağlık bakanlığı önünde eylem yaptıkları gazetede okumuştum.
Glütensiz besinler alma bir diğer yaklaşım diyebilirim.bazı ailelerin içinde glüten bulunan yiyecek ve içecekleri çocuklarına vermediklerini ve ilerleme gördüklerini söylüoyrlar.özellikle konuşmalarında.nasıl yapıyorlar inek sütü yerine keçi sütü tercih ediyorlar. kendi ekmeklerini evde kendileri yapıyorlar glütensiz un kullanarak.sütün kesilmesini istiyorlar kesinlikle

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

DİŞLERİNİ FIRÇALAMA BECERİSİ ÖĞRETİM PLANI

"sarı" renk kavramı

VÜCUDUMDA NELER VAR? ünitesi ünite analizi